Egy független forradalmár gondolatai

Molnár Tibor blogja

Molnár Tibor blogja

Keszthely lesz a királyi család üdülővárosa?

2017. február 09. - molnartibor.egyutt

mt-blog-bpart2.png

Mikor két éve felemeltem szavam az erősen véleményes kikötőeladással kapcsolatban, melyben Tiborcz István egyik cége is érdekelt volt, egyik helyi vállalkozó barátom így érvelt:

Tibikém, ne zavard a bizniszt, nekünk az csak jó, ha Keszthely királyi város lesz! Akkor lesz csak igazán fejlődés itt!

A fejlődés valóban szemmel látható. Főterünk úgy megújult, hogy a közbeszerzés kiírása a sajtó figyelmét is felkeltette, bár a turistákét kevésbé - ahhoz ugyanis árnyékot adó fák és rendszeres programok is kellenének. Amíg ez nem valósul meg, addig bizony együtt kell élnünk a "kőtér" és a "kétéjszakás város" elnevezésekkel. A közvilágítás ledesítése is a miniszterelnöki vő érdekeltségeinek jóvoltából valósult meg, bár a hasonló konstrukcióban kivitelezett zalaegerszegi projekthez képest nálunk kevesebb volt a lakossági panasz, de azért a keszthelyi utcák sem fürödtek a korábbi fényükben. Az Átlátszó információi szerint most pedig a két patinás Balaton-parti szálloda, a Hullám és a Balaton kerülhet kormányfő közeli kezekbe.

Keszthely 10 legnagyobb városfejlesztési blamájáról korábban már írtam, az olvasók pedig szavaztak is arról, hogy szerintük melyik a legnagyobb.

Érdekes módon a műemlék jellegű, bár elég romos állapotban lévő épületek környezete a közelmúltban úgy-ahogy megszépült, természetesen hazai és uniós forrásokból, azaz nem magánbefektetésből. (Más kérdés, ha elkezdődik a két hotel felújítása, mi lesz a százmilliókból felújított térrésszel? Jóformán lehet majd újrakezdeni a munkálatokat, mert nyilván nem helikopterekről lelógatott munkásokkal hozzák rendbe az épületeket.) Az önkormányzatra - igaz, önhibáján kívül - újra a szerencsétlen szemlélő szerepét osztották, mivel nem sok beleszólása van, volt, hogy ki és hogyan építhet a parton. Ahogy korábban is tétlenül szemlélhették, hogy az egész Balaton-partot látványos fejlesztési tervekkel körbehaknizó és felvásárló SCD Group hogyan nem csinált semmit és farolt ki a Balaton Szállóból is például. De meggyőződésem és sok évi helyi tapasztalatom, hogyha bármilyen hivatali segítségre lesz szüksége e két magyar beruházó celebnek, a vitorláskikötő eladásakor és a közvilágítás ledesítésekor tapasztalt lelkesedéssel szervilitással fog az önkormányzat a rendelkezésükre állni.

Most sok helyi azt mondhatja, hogy "nem az számít, ki a tulaj, hanem hogy rendbe lesz rakva a Balaton-part, a szállodákból profitálni fog a város, jelentősen javulhat a térségi infrastruktúra is". Igen, tényleg szüksége lenne a városnak egy rendezett Balaton-partra, jól prosperáló 4 vagy 5 csillagos szállodákra, valamint a csúcsszezont tisztességesen kiszolgáló körülményekre. És egy normálisan működő, demokratikus országban valóban teljesen mindegy, kinek a neve szerepel az ingatlan tulajdoni lapján. 

Azonban a szállodák új tulajdonosai mögött álló Mészáros Lőrinc (mint királyi vagyonkezelő) és Tiborcz István (mint királyi vő) a magyar családok és adófizetők pénzéből (a keszthelyiekéből is), valamint véleményes közbeszerzések által elnyert uniós közpénzmilliárdokból vásárolhatják meg e két szállodát stróman cégeiken keresztül. Ez az, ami a baj. Igaz, akkor is baj lenne, ha más településen vásárolgatnának kedvükre. (Mint például Fóton?)

A bagóért eladott vitorláskikötő, a minap megszerzett két szálloda (és a helyi madarak még további bizniszekről is csiripelnek) után biztos, hogy "királyi város" akarunk lenni? Egy olyan "királyi város", ahol csak a szolgálók szerepét osztják ránk?

Eközben valóban rászorulók nem kapnak önkormányzati bérlakást, életlehetőségek híján elvándorol a fiatalság és még a 220 éves egyetemi karunkat is el akarja lehetetleníteni a kormány. Az önkormányzat meg mindehhez jó képet vágva csak annyit mondd, "de hát jönnek az uniós források, lesz újabb térkő, játszótér és épülnek sportpályák is". Csak ember nem lesz majd, aki e köveket, játékokat és sportpályákat koptassa. Kell ez nekünk?

------------------------------

Ha tenni szeretnél egy élhetőbb és szerethetőbb Keszthelyért, nyugat-balatoni térségért és Magyarországért, csatlakozz az Együtt közösségéhez!
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/

A bejegyzés trackback címe:

https://molnartibor.blog.hu/api/trackback/id/tr5512240612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib Cenzúrázók Réme 26 2017.02.10. 09:41:02

A Soros által pénzelt álliberális baloldal ma se hagyja ki a napot hogy ne rúgna bele Orbán Viktor rokonságába és falusi barátaiba, akik szorgosak és becsületes munkával dolgoztak meg a pénzért.
Ami ott volt a lábuk előtt és hajlandóak voltak lehajolni érte. Miközben a balodali álcivilek csak ülnek a romkocsmákban és szarnak arra hogy elmenjenek egyszer az életben dolgozni.

Nem úgy Mészáros Lőrinc annyit dolgozik, hogy se nem alszik, se azt nem tudja már megszámolni sem, hogy hány milliárd forontot sikerült összegazdálkodnia az elmúlthatév alatt.
Nem úgy Tiborc István aki állandóan képzi magát, hol világítás technikai nagyvállakozó, hol kastélyipari nagyberuházó. Mindezt önerőből, Orbán Viktor segítségével.

Ilyen emberek kellenek az országnak, akik ki tudják termelni a nagy hasznot.

konrada 2017.02.10. 09:50:32

...hát nem vagyok abban biztos, hogy a két patináns szálloda rendberakása helyett inkább a rászorulók önkormányzati lakáshoz juttatásába ölnék a pénzt.
Viszont: ha komolyan gondolják a fejlesztést, az inkább munkahelyteremtő a bevonzott turisták által, mint a bérlakások mutogatása...

...értem én, hogy fújjolni kell, de a realitást a képviselő látja: Keszthely valóban kissé elveszett a másik 2 Balaton-parti nagy(obb)várossal szembeni versenyben. Minden pénz, minden akarat jól jön.
...persze azt nem árt tudni, miért, milyen áron, de a lényeg mégis az, hasznos, vagy sem...

willcox 2017.02.10. 11:13:04

@Ballib Cenzúrázók Réme 26: Én is nagyon büszke vagyok, mert így Ráhelke mág jobban ránehezedhet a saját lábára:).
süti beállítások módosítása