Egy független forradalmár gondolatai

Molnár Tibor blogja

Molnár Tibor blogja

A Balaton elrablása

2017. április 13. - molnartibor.egyutt

Az ókori Róma büszke volt arra, hogy a Földközi-tengert Mare Nostrummá (a mi tengerünk) változtatta folyamatos hódításaival. Kicsiben ez történik a "magyar tengerrel", a Balatonnal is, hiszen a fideszes hűbéri lánc különböző rendű-rangú, de a hatalom által helyzetbe hozott tagjai gazdasági érdekeltségeikkel gyakorlatilag bekerítik a tavat.

mt-blog-balaton_2.png

Nekik a Balaton a Riviéra, A Balaton az új fideszes préda, Fideszes ingatlanmutyi a zánkai és fonyódi üdülőközpontok magánkézbe adása, A Balaton kalózai, Mészáros Lőrinc épp megvette a fél Balatont - csak néhány címet idéztem az egyre zsugorodó szabad magyar sajtó közelmúltbeli híradásaiból. Korábbi írásaimban én is szóvá tettem Keszthely királyi várossá válását és a fonyódi futballpálya stróman-gyanús keszthelyi szálát. Még Ferenczi Krisztinának sem kell lenni ahhoz, hogy a kicsit is nyitott szemmel járó átlagember a bőségesen fellelhető információk alapján arra a következtetésre jusson: itt bizony valóban a Balaton elrablása folyik. Írásom címét Moldova Györgytől kölcsönöztem, akinek a 21 évvel ezelőtt megjelent riportkönyvében leírt visszaélések apró rendszerváltás-kori csínyeknek tűnnek a mostani intézményesített eredeti tőkefelhalmozáshoz képest.

A NERisztokrácia indiszkrét bája belengi a Fidesz által elfoglalt Balatont és annak közvetlen környékét. Tiborcz-féle LED-lámpák próbálják meg pislákolva megvilágítani az uniós pénzből lerakott térköveket, a nemzet gázszerelője és az első vő érdekeltségébe került szállodák újulnak meg, az újgazdagok pedig vitorláskikötőkben, gasztronómiai különlegességeket kínáló fancy, trendi és szexi éttermekben, borászatokban, vadásztársaságokban töltődnek fel két sikeres pályázat között. Andy Vajna rádiója, Mészáros Lőrinc megyei lapjai és a központi elvárásokat hűen (túl)teljesítő önkormányzati tulajdonú média pedig elmondja, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó és legyen mindenki mindennel megelégedve. (Egy egykor "Heti Jenő" néven is emlegetett, az önkormányzati pikszisből azóta kiesett, de a hatalom oldalvizén vitorlázni próbáló magánkézben lévő lap olykor megfogalmaz enyhe rendszerkritikát néhány általa favorizált megmondóember szájából, de a helyi közélet más rezdüléseire gyakorlatilag érzéketlen.)

A nép, az istenadta nép pedig választhat: cselédnek szegődik az új urakhoz vagy kitántorog Nyugatra és ugyanezt egy-két országgal arrébb teszi, valamivel több pénzért, amit aztán elkölthet valamelyik kiskirályi érdekeltségbe tartozó balatoni vendéglátó egységben, ha szíve és az itt hagyott család néha visszahúzza. "Hol lehet altiszt, azt kutatja" sok helyi vállalkozó és értelmiségi, idomulva az örökösnek, de legalábbis hosszú távúnak hitt berendezkedéshez. "Legalább lesz fejlődés" - ki nem hallotta még ezt a mondatot? Sokan pedig cinikusan vagy tehetetlenül, de hallgatnak, "nem politizálnak" és egyfajta rosszul értelmezett civil álszeméremtől vezérelve finnyásan fordulnak el a valódi, cselekvő ellenzék ellenszélben és a hivatalos média által agyonhallgatva küzdő harcosaitól. Az érdektelenségbe fullasztott választásokon pedig rendre a Fidesz területi képviselői, helyi pártkatonái és gombnyomogató droidjai jutnak vezető pozíciókhoz.

Az Orbán-rezsim bukása utáni igazságtétel és demokratizálás során visszadjuk a Balatont azoknak, akik valóban szeretik és tesznek is érte: az itt élőknek, az értéket teremtő helyi vállalkozásoknak és a nyaralóknak. De csakis a szolga-mentalitást levetkőzve, sorsunkat saját kezünkbe véve lehetünk a Balaton méltó gazdái. Mert nem csak polgármester kell, hanem mesterpolgárok is, akik nem pályázatokon nyerték vagyonukat, tisztességgel végzik dolgukat és képesek felelős döntéseket hozni a helyi közösség érdekében.

- - - - - - -

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk! http://egyuttpart.hu/csatlakozz/

Vagy ha támogatnád a munkánkat! http://egyuttpart.hu/tamogass/

A bejegyzés trackback címe:

https://molnartibor.blog.hu/api/trackback/id/tr2912351165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása