Egy független forradalmár gondolatai

Molnár Tibor blogja

Molnár Tibor blogja

Ha én párttag volnék...

Belpolitikai ötletek az európai parlamenti választás után

2019. május 29. - molnartibor.egyutt

Lezajlott az európai parlamenti választás, amely a Fidesz óriási hátszélben elért győzelme mellett átrendezte a magyar ellenzék erőviszonyait. Van, aki ünnepel és van, aki sebeit nyalogatja. A siker, a vereség és a relatív siker mindenkinek üzent valamit, csak meg kell hallani a lelkiismeret és a józan ész hangjait. Ha ez nem megy, szívesen segítek néhány, az ország sorsát előrevivő gondolat megfogalmazásában. Ötleteim egy forintért eladóak, tehát kerekítve ingyen adom őket.

ep2019_blog.png

Ha én fideszes volnék, legkésőbb szeptemberben elgondolkodnék azon, hogy érdemes volt-e Európa-ellenes, gyakran kifejezetten fasiszta stílusú, Európa-ellenes kampányt folytatnia szeretett pártomnak. Hazai abszolút többségük ugyanis körülbelül annyit ér, mint a Fradi vagy a Vidi bajnoki címe a letutizott hazai bajnokságban - a nemzetközi színtéren az első szembejövő közepes ellenfél rommá veri őket, mert ott nincs korlátlannak tűnő anyagi háttér és megvett/megfélemlített játékvezető. Elgondolkodnék azon is, hogy a kereszténységet középpontba állító propagandájuk hány ponton sérti a Tízparancsolatot és más, számukra elvileg szent bibliai alapelveket. Továbbá elgondolkodnék a bevándorlás és kivándorlás hazánkat érintő valós kérdésein. Ukrán és mongol vendégmunkások, szevasztok! Letelepedési kötvényesek, szevasztok! Kivándorló fiatalok, szevasztok! Tranzitzónában éhezők, szevasztok! Nem hagyna nyugodni az a tudat sem, hogy amíg az ország jelentős része egyre inkább leszakadva nyomorog és nem jár nekik európai élet, addig mások közpénzből meggazdagodva, kiskirályok módján élnek. És még annyi mindenen el tudnék gondolkodni, de egyrészt nincs rá elég hely, másrészt hál' Istennek nem vagyok fideszes.

Ha én dékás lennék, a győzelem még friss mámorában is eszembe jutna, hogy ez egy egyszeri és kifutott eredmény, mely ellen a biológia és demográfia kegyetlenül dolgozik, a párt eddigi ikonja pedig sikeresen tartja távol a még ennél is szélesebb, fiatalosabb tömegbázist. A klasszikus baloldali-liberális torta újraszeletelése már lassan egy évtizede nem hoz választási győzelmet, így ideje nyitni a fiatalabbak és a potenciális szövetségesek felé, mert egyedül győzni nem lehet. Ehhez viszont nem árt a fideszes módszerekkel dolgozó pártközeli revolvermédiát egyszer és mindenkorra lekapcsolni, néhány irritáló és gyakran teljesítmény nélküli politikust háttérbe szorítani és mint ahogy Dobrev Klára példája mutatja: új és az eddigieknél pozitívabb arcokat felfuttatni.

Ha én momentumos lennék, megpróbálnám a hirtelen a nyakamba szakadt népszerűséget tartalommal és országos tömegbázissal megtölteni. Ehhez viszont elengedhetetlenül szükséges, hogy a mozgalmat alapító fiatalok szakítsanak azzal az elitista hozzáállással, amely szerint csak fővárosi vagy külföldi egyetemen végzett, legalább egy idegen nyelvet anyanyelvi szinten beszélő és 35 alatti emberek lehetnek érdemi szereplői az általuk folytatott politikának. Mert aki messzire néz, az elesik az első lába elé kerülő kavicsban. A terepen is erősnek kell lenni, érteni kell külvárosok és a vidék problémáit. Országszerte cselekvő ellenzékiek, helyi hősök százai, ezrei - többek közt a részben a Momentum makacs elzárkózása miatt megszűnt, nagyon hasonló társadalmi bázisú Együtt árvái - várnak arra, hogy emberszámba vegyék őket és korábbi érdemeiket elismerve egyenrangú tagjai lehessenek egy néppártosodó, progresszív-liberális közösségnek.

Ha én szocialista lennék, bezárnám a boltot és a nulláról felépítenék egy tisztességes baloldali pártot, amely nem jogutóda semmilyen rosszemlékű korábbi alakulatnak, nem tart el megélhetési káderhadat és nem enged sorai közé korrupt, kollaboráns alakokat, hanem valóban a dolgozók érdekeit képviseli egy igazságosabb társadalom megteremtése, az egyenlőtlenségek csökkentése érdekében.

Ha én jobbikos lennék, nem siratnám tovább elvesztett gárdista identitásomat, hanem gőzerővel - és akár új párt alapítása árán is - igyekeznék betölteni azt az űrt, ami a jobbközépen gyakorlatilag az MDF hanyatlása óta tátong. Felkészül: a Mindenki Magyarországa Mozgalom számos vezetője, Márki-Zay Péterrel az élen.

Ha én kétfarkú kutya lennék, zseniális ötleteimet a rezsim lebontására és az ellenzék erősítésére használnám,  mert még mindig jobb egy tökéletlen demokráciában viccelődni, mint egy tökéletesen kiépült diktatúrában.

Ha én elempés (vagy onnan egzisztenciális okokból dezertált, de az elvtelen alkuktól megcsömörlött párbeszédes) lennék, rájönnék, hogy nem lehet más a politika, maximum egy kicsit. Ezt a kis minőségbeli különbséget viszont a Föld megmentésére irányuló őszinte szándék jelenti, melyet más, kevésbé zöld ellenzéki pártokkal okosan együttműködve lehet valós cselekedetekké alakítani. Ha pedig más párt ezt jobban és hatékonyabban csinálja, őket támogatnám ebben.

* * *

Ezt tenném tehát az egyes pártok tagjai, volt tagjai helyében. Tanácsaimat nem kötelező megfogadni, ötleteimet nem kötelező megvalósítani, vitakozni viszont nyugodtan lehet velük. Én a latin mondás szellemében csak ennyit tehettem: "Dixi et salvavi animam meam", azaz szóltam és ezzel megmentettem a lelkemet.

Mentsük meg Magyarországét is!

A bejegyzés trackback címe:

https://molnartibor.blog.hu/api/trackback/id/tr2214865424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.05.30. 18:57:09

Ha látod a szivárványt, nem kell színt választanod magadnak.

2019.05.30. 18:57:57

Ha én párttag volnék... na az nem lennék.

Amúgy jó cikk. Bár szerintem a jobbközép szavazótábor, amit a Jobbik kapcsán írsz, nem nagyon létezik. 90-ben az MDF-re rengeteg politikailag el nem kötelezett is szavazott, utólag nézve pedig a belőlük kivált szélsőjobb vonal (MIÉP, majd Fidesz, Jobbik egy része lett) nagyobb szavazóbázissal bír, mint a jobbközép.

dare 2019.05.30. 19:05:27

Ha én Dk-s volnék
egy cseppet lenyugodnék
nem köpködnék tovább
inkább szerény lennék

Lefáraszt a Fidesz
de a Dk jobban
ha személyi kultuszra vágynék
akkor már orosz igazolványom van

dare 2019.05.30. 19:14:11

@Zabalint: A szélsőjobb felett üvegplafon van.
A szélsőbal felett is.
Mégis ők uralják a közéletet, mivel se a balközép, se a jobbközép nem rúg labdába ezen a terepen.
Nincs is képviseletük.
Most az a mantra, hogy legyen csak 3 párt, a Fidesz, a Dk, és Momentum.
Ezek közül ki képviselné a jobbközepet, ki a balközepet?
Egyik se.
Ezért inkább egyszerűbb azt mondani, hogy azért nem képviseli őket senki, mert ahogy írod is, nincsenek.
Pedig vannak, csak nincs normális képviseletük.

illaim 2019.05.30. 19:15:35

@MAXVALL bircaman közíró: Mi van Iván? Tükörbe néztél? LOL

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2019.05.30. 19:20:36

Ha én kétfarkú kutya lennék, nem indulnék semmilyen választáson, mert a létem valódi program és komolyan vehető arcok nélkül csak arra jó, hogy tovább ossza az ellenzéket.
Nem javítanám az emberek hangulatát a poénkodásommal, mert ez csak arra jó, h elviselhetőbbé tegye a diktatúrát, egyszersmint segítve a fennmaradását.

molnartibor.egyutt 2019.05.30. 19:23:25

@Zabalint: Pedig igény lenne rá, kivételesen jó értelemben. Van egy jelentős réteg, amelyik értékrendileg valóban konzervatív, őket MZP, Lukácsi Kati vagy akár Kész Zoli is tudná képviselni. Amint összeomlik gazdaságilag a középosztályt kedvezményező és klientúrává építő rendszer, tér nyílik nekik.

molnartibor.egyutt 2019.05.30. 19:24:08

@HoldViola: Nagyjából ugyanazt írtuk, csak sarkosabban fogalmaztál, ott a pont!

molnartibor.egyutt 2019.05.30. 19:25:03

@illaim: Marinov ügynök sokadik inkarnációját irgalmatlanul kitiltottam innen, remélem nem ejtesz érte könnyeket.

Netuddki. 2019.05.30. 20:19:58

A momentumosok sorban lehülyéztek amikor azt mondtam nem kellenek nekik az idősebb, tapasztaltabb emberek. De most már ugyanezt nem először hallom vissza másoktól is.
Rétegpártként meg nem fogják sokra vinni, tömegbázisuk meg főleg nem lesz.

Az elitizmust én inkább arra fordítanám le, hogy a párt alapítói nem szeretnének a háttérbe szorulni. Így automatikusan a rátermettebbek, ambiciózusabbak, akik előbbre vinnék a pártot nemhogy szerephez nem jutnak, hanem párttagok se lesznek. Ez megint csak nem a tömegbázisnak kedvez. Még egy fideszből kösz nem kérek... :/

Netuddki. 2019.05.30. 20:21:26

@Netuddki.: Ja, és ha ezt előre közlik, akkor megspórolhattak volna fél évet az időmből. Amit soha nem fogok elfelejteni nekik. :/

Wildhunt 2019.05.30. 20:48:44

@molnartibor.egyutt: kár pedig. A legcukibb házitroll.

Ad Dio 2019.05.30. 21:56:30

Ne legyél egyik sem. Csak add le a szavazatodat a legkisebb rosszra és maradj önmagad ;-).

Andy73 2019.05.30. 22:01:52

"Hazai abszolút többségük ugyanis körülbelül annyit ér, mint a Fradi vagy a Vidi bajnoki címe a letutizott hazai bajnokságban - a nemzetközi színtéren az első szembejövő közepes ellenfél rommá veri őket,"

Csak szólok, hogy a Chelsea tegnap az Arsenalt verte rommá a BL-döntóben. A Vidit csak egy góllal verték Londonban, itthon meg döntetlent játszottak.
Az Európa-ellenest meg hiába írod le kétszer egy mondatban, mert a jelenlegi brüsszeli vezetés nem egyenlő Európával, de még az EU-val sem. EU-ellenes kampányt Farage és Le Pen folytatott, és nekik be is jött a dolog. A Fidesz viszont soha nem mondta, hogy ki akarna lépni az EU-ból, tehát még csak nem is az EU-ellen kampányoltak, csak a jelenlegi vezetés ellen.
Ennyit a Fideszről, a többi szóra sem érdemes, futottak még.

ekat 2019.05.30. 22:09:12

@Netuddki.: Ezért nem bírtam rávenni magam, hogy a Momentumra szavazzak, pedig ezzel az elképzeléssel indultam el a körzet fele. 50 felett vagyok és a Momentum mindig annyira hangsúlyozza, hogy ők a fiatalok. És szerintem, bár nem vallják be, tényleg nem vágynak idősebbekre. (Ami amúgy szívük joga.) Meg különben is csak az egy idegennyelv majdnem anyanyelvi ismeretét hoznám, (+egy másikét is felsőfokon), diplomám nincsen. :D

Tangooo 2019.05.30. 22:52:47

@molnartibor.egyutt: " Amint összeomlik gazdaságilag a középosztályt kedvezményező és klientúrává építő rendszer, tér nyílik nekik."
Sőt! Ha mindenki megdöglene, aki neked nem tetszik, akkor ti kerülnétek kormányra.

Khonsu 2019.05.30. 23:07:40

@HoldViola:

Egy valóban életképes, használható ellenzék győzelme nem a kutyapárton csúszna el...
Szóval azok, akik egy viccpárt miatt veszítenek szavazatokat, jobb, ha előbb magukba néznek, nem e a sajátjuk is egy viccpárt a választók szemében...
süti beállítások módosítása