Egy független forradalmár gondolatai

Molnár Tibor blogja

Molnár Tibor blogja

Maffiaügybe keveredhet Keszthely városvezetése?

2018. február 07. - molnartibor.egyutt

Ez így talán meredek, de ahogy a mai hírekből kiderül, sajnos reális esély van erre. Orbán Viktor vejének a cége végezte a keszthelyi közvilágítás megújítását is. Az erre vonatkozó közbeszerzés (és még sok más hasonló az országban) felkeltette az unió csalás elleni hivatalának figyelmét is. Elég komoly megállapításokra derült fény.

mt-blog-elios.png

A szervezett bűnözés feltételeinek is megfelelhet az a rendszer, amit az unió csalás elleni hivatala (OLAF) tárt fel az Elios-ügyben, írta ma a 24.hu. Az OLAF az Elios Innovatív Zrt. tarolásának hátterét vizsgálta a 2009 és 2014 között kiírt uniós finanszírozású közvilágítási pályázatokon, amiben Keszthely is érintett lehet. Ha beigazolódik a gyanú, akkor Keszthely vezetésének azonnal le kell vonnia a következtetéseket, az érintett politikusoknak pedig távozniuk kell a közéletből.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, ha bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el, 5 évtől akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Még ez a lehetőség is benne van az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentésében.

Keszthely közvilágításának nagy része több mint 3 éve újult meg, összesen 428 millió forintból cserélték le a régi világítótesteket ledesekre. A helyiek szerint bár ne tették volna, mert azóta szó szerint is még sötétebb lett a városban. A közbeszerzést az a cég nyerte, amely az ország nagy részén letarolta ezeket a közbeszerzéseket. Ez a cég Orbán Viktor vejének az akkori vállalkozása volt, amelynek feltűnően gyanús pályázatait vizsgálta meg nemrég az unió csalás elleni hivatala.

Keszthelyen is egy ajánlattevő volt a kiírásra, ami nem más volt, mint a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cége, az Elios. Ebben a cégben volt vezető az a Hamar Endre is, aki a Sistrade Kft nevében készítette elő a közbeszerzést. Ráadásul a Direkt36 cikke szerint, jelentősen túlárazott lámpákat adtak el Keszthelyen. (Például egy Budapesten 139.000 forintba kerülő lámpát Keszthelyen 217.000 forintért szerelt fel az Elios.)

Amennyiben a magyar ügyészség is hajlandó lesz érdemben foglalkozni az üggyel és az igazságot szolgálja, nem pedig az Orbán-maffiát védi, úgy a botrányos közbeszerzésben részt vevő keszthelyi városvezetők is komoly szankciókra számíthatnak.

Ezúton felszólítom Ruzsics Ferenc polgármestert, hogy 

  • tárja a helyi és az országos közvélemény elé a szóban forgó keszthelyi közbeszerzés részleteit!
  • Tegye közzé, kinek a tanácsára és kinek a kérésére bízták meg azt a Sistrade Kft-t, ami a közbeszerzést elnyerő céggel is kapcsolatban volt.
  • Árulja el, kinek a javaslatára kellett kedvezniük a miniszterelnök ismeretségi körének!

Ha valóban beigazolódnak az OLAF-jelentésben leírtak, akkor Polgármester Úr azonnal mondjon le és távozzon a keszthelyi közéletből párttársaival és tanácsadóival együtt!

Egyébként nemcsak Keszthelyen, hanem Hévízen és Tapolcán is az Elios nyert hasonló hangulatú közbeszerzéseken.

Az OLAF 35 közbeszerzést vizsgált és mindegyiknél arra jutottak, felmerül a visszaélés gyanúja. Ugyanakkor 17 pályázatnál szervezett csalási mechanizmus nyomait találták meg. Ha a három város közül egy is érintett lesz ebben, akkor azonnal le kell vonniuk a vezetőiknek a megfelelő konzekvenciákat. És természetesen az ott élőknek is.

A bejegyzés trackback címe:

https://molnartibor.blog.hu/api/trackback/id/tr9813642338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.02.07. 22:46:40

Nem tudtátok, hogy a miniszterelnök veje a törvények felett áll? A közhivatalnokok tudják, hogy kinek kell nyernie.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2018.02.07. 23:32:00

Tibiiii! Üsd, vágd, nem apád!
100 misi megvolt itt pluszban, de lehet, hogy több is. Szóval akár 30%-pluszos haszonkulccsal dolgoznak fideszes pártállami klientúra csúcsain. Ebbe még tán Kósa Lajos is belepirulna, pedig hát... Ez inkább az adófizetők lábának tűnik, mint a sajátnak.

citrix 2018.02.08. 11:48:20

Ameddig Polt Péter a fidesz főügyvédje (másodállásban főügyész) addig minden okés, nincs itt semmi látnivaló (sic!).

Merlot 2018.02.08. 15:28:09

És mekkora a felháborodás, amikor az Orbán klánt nemtelennek hazudott támadás éri a jóérzésű, becsületes polgárság által kedvelt médiumok részéről. A bűn akkor is bűn, ha azt egy megválasztott képviselő, kormányfő tudomásával, közbenjárására követik el.
Más országokban (bizony, pl. az általunk évtizedekkel ezelőtt lenézett országban - Romániában - is) ennél kisebb maffia tevékenységekért is börtönben ülnek volt kormányfők, elnökök, miniszterek.
Reméljük, hogy több mint 30 évvel a "genszterváltás" után végre igazi fordulatot vesz ez az ország.
Különben 100 év múlva csak Orbán, Lázár, Szijjártó és Mészáros Stróman Lőrinc utódai fognak élni Magyarországon...

Vajda Attiláné 2018.02.08. 18:41:59

Van még Keszthelyen más nagy probléma is :) A Georgikon utcai nagy épület a Vak B. sarka , aki nem tudja a neves " KESZTHELYI JÁRÁSI BÍRÓSÁG " ! Itt olyan eljárások vannak , hogy a bíró a tárgyalás kellős közepén felhívja telefonon a kollégáját milyen ÍTÉLETET kell hozni név alapján .
www.youtube.com/watch?v=MqsCFSzir6A&t=11s

röf 2018.02.08. 18:54:53

Egy írás címének végén mit keres a kérdőjel?
Fél az író, hogy rágalmazásért följelentik?

gigabursch 2018.02.09. 01:59:18

Ez a Ruzsics véletlenül nem az az ember, akinek a DRV előtt elvették a jogsiját, mert több, mint alkohol befolyásoltság állapotában ült egy gépjármű volánja mögött?
Csak épp nem helyi, hanem nyárra áttelepített másik megyei rendőrök intézkedtek.

Legalábbis valami ilyesmit csiripeltek az elmúlt nyáron a verebek...

tlantos 2018.02.09. 05:33:08

Egy kis erdekesseg.
Kicsit messzebb (na jo, nagyon) most alakitottak at a lampakat ledesre, mert hogy mar olcsobb, mint a regiek lennenek. Legalabbis ezt allitja a helyi tanacs.
A lampak fenye tokeletes, egyaltalan nem sotetek az utcak.
telepitessel egyutt 55-60000 / 75-80000 az ara egy lampanak (azt irjak, hogy a mellekutcak olcsobbak, mert oda kisebb teljesitmeny is elegendo.
Lehet gondolkozni.

moletty 2018.02.09. 10:56:04

Aztán kampó van-e az új utcai lámpákon ? Mert igény volna rá.....

Az igazi látnok 2018.02.09. 15:27:13

"Azt várja tőlünk most a világ, hogy pusztán keresztényi könyörületből bocsássunk meg, lépjünk tovább?" " A bűn az csak bűn marad"
süti beállítások módosítása