Egy független forradalmár gondolatai

Molnár Tibor blogja

Molnár Tibor blogja

Keszthely 10 legnagyobb városfejlesztési blamája

2016. december 22. - molnartibor.egyutt

A keszthelyi városvezetés legújabb merész húzása: murvás parkolót „épített” egy patinás polgári ház helyére. E sokadik zseniális városfejlesztői bravúr után összeszedtem az elmúlt 10 év keszthelyi elmaradt, vagy éppen kevés sikerrel megvalósult beruházásait. Nézzük.

1) A főtér

2012-ben készült el a város modern kori történetének legnagyobb összegű és volumenű beruházása, a minden négyzetcentiméterig letérkövezett városközpont. A városrész rehabilitációját sok botrány és probléma kísérte, míg végül több hónapos csúszással sikerült csak átadni a nyáron katlanként működő kőtengert. Valóban új lett, amit néha összekevernek a széppel, de a korábban ide, pontosabban a tér alá álmodott mélygarázs hiánya és a tér élhetetlensége miatt került fel a listára a Keszthely első számú köztere.

2) Az angolnás telep szállodája

Talán sokan már el is felejtették, hogy volt egy ilyen elképzelés is Keszthelyen. Ruzsics Ferenc polgármesterként 2010-es kampányában és annak filmjében is a város első ötcsillagos szállodáját ígérte megannyi új munkahellyel. Azt a hotelt, amit 2002 és 2006 között mezei képviselőként elvtársaival megfúrt. Az megint egy másik kérdés, hogy az akkori beruházó csődbe ment, ami jó időre elütötte Keszthelyt attól, hogy 5 csillagos szállodája legyen.

3) A szent tehén: a pavilonsor és környezete

Városvezető legyen a talpán, aki hozzá mer nyúlni a Balaton-parti bódésorhoz, azaz a pavilonsorhoz. Noha az ultrabalkán (kosz és pisiszag) fíling jó pár éve megszűnt, egy kulturált, európai színvonalú bódésor (normális wc-kkel, kiszolgálóhelyekkel) megépítése még várat magára.

De a szomszédságában lévő Balaton-parti pálya is évek óta rohad, és hiába látott már sok nagy meccset a Balaton talán leghangulatosabb stadionja, ha a csendes elmúlást szenteli neki a városvezetés évről évre.

4) A komor Balaton-part

Lehet azon rugózni, hány százmilliót öltek az Unió pénzéből a Balaton-partra az elmúlt években, de a megvalósult csodára talán még az egyre inkább feljövő Balkánon se lennének oly büszkék. Aki járt már mostanában Balatonfüreden, az talán megérti, miért a fanyalgás a fapados megoldások láttán. A Balaton-part két patinás szállodája, a Hullám és a Balaton szintén jobb sorsot érdemel a mostaninál. Állítólag épp ezekben a napokban kerülhetett új tulajhoz a két hotel. (A pletykák szerint kormány(fő) közeli körök vetettek szemet a két ingatlanra.)

5) A kaotikus közlekedésű város

Minden az új főtérrel kezdődött, ami miatt meg kell kerülni az egész várost, ha tér másik oldalára szeretnénk menni. A Szent Miklós és a Kossuth Lajos utcák kereszteződésénél fekvő körforgalom, minden, csak nem körforgalom, ráadásul itt teljesen indokolatlan. Az megint más kérdés, hogy ezt sem tudták elsőre rendesen kivitelezni. De lehetne még ugyanitt és ugyanígy említeni a Szalasztó utcát, a folyton változó belvárosi közlekedést, vagy éppen a rendőrség előtti értelmetlen jelzőlámpákat. Ahol meg égetően szükség volna körforgalomra, mint például a Pál utca végén, oda évek óta nem tesznek.

6) A sötét város

Nem úgy, szó szerint. A Tapolcai úton, de még a polgármester városrészében is egy szentjánosbogár családnak nagyobb fénye van, mint az új köztéri lámpák alatt. A nagy fényű ledes lámpatesteket nagyon drágán kapta a város Orbán Viktor vejétől. Nem mellesleg a közvilágítás megújítása Tiborcz István cégére lett kiírva.

(A kép illusztráció.)

7) A kultúrhelyek nélküli kultúrváros

Több éve a kultúra városának is nevezi magát Keszthely, noha előbb a város egyetlen moziját, majd a kertmoziját sikerült felszámolniuk. Az egykori Petőfi Filmszínház 2010 óta gimisek testnevelés órájának, vagy fideszes rezsifórumoknak ad helyet. A mozit több mint 100 millió forintért építette át a Zala Megyei Önkormányzat a tulajdonjogért cserébe, amit 20 év alatt vásárol vissza Keszthely a megyétől. Míg városunkban a helyi kultúra vezetői úgy látták, nem bír el Keszthely egy mozit, addig Hévízen a térség egyetlen, és amúgy remek mozija, az egyik leglátogatottabb vidéki mozi lett.

A szabadtéri színpad sokáig hevert parlagon, amit többféleképpen is lehetett volna hasznosítani. De talán a parkoló lett volna az utolsó, amit a helyi OTP Bank nyomására sikerült megvalósítani. Az egykor szebb napokat látott szabadtéri színpad 5 éve murvás parkolóként üzemel.

8) Polgári házból parkoló

És ha már szóba került a murvás parkoló. Úgy tűnik, Keszthelyen valamit vagy letérköveznek, vagy murvával szórnak fel. Az életveszélyessé vált háztömb megmentése, rehabilitációja helyett az olcsó, de városépítészetileg erősen véleményes megoldást választotta a városvezetés.

9) A halálkereszteződés a cserszegi úton

Igaz, ez nem konkrétan keszthelyi illetőségű feladat, de az elkerülő út megtervezésekor több ész és vér is hiányzott az adott helyi szervekből. Mindenki látja és tudja, aki arrafelé jár, hogy oda bizony egy körforgalmat lett volna ildomos tervezni és építeni, mivel a hatalmas forgalom miatt szinte naponta történik baleset a kereszteződésben.  

10) A buszpályaudvar és környezete

Sajnos vagy szerencsére ez sem keszthelyi beruházás volt. Éveket késett az új autóbusz-pályaudvar megépítése, és hát olyan lett, amilyen, de semmiképp sem városképbe illő. A mellette lévő vasútállomással való összehangolás meg fel sem merült senkiben, ami szintén szomorú.  

Szerinted melyik volt a legnagyobb blama? Szavazz!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molnartibor.blog.hu/api/trackback/id/tr9912067609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása