Egy független forradalmár gondolatai

Molnár Tibor blogja

Molnár Tibor blogja

7 ok, ami miatt a Georgikon elvesztése fájna Keszthelynek

2017. január 05. - molnartibor.egyutt

A gödöllői Szent István Egyetem „telephelyévé” züllesztené az Orbán-kormány a tervek szerint Európa első agrár-felsőoktatási intézményét, a keszthelyi Georgikont. Az idén 220 éves egyetemet kiherélnék, eljelentéktelenítenék. Miközben a helyi fideszes többségű önkormányzat némán és tétlenül szemléli az eseményeket, összegyűjtöttem, mit veszíthet Keszthely, ha egyetemvárosból telephelyváros lesz.

mt-blog-7geo-cov.png

Mit veszíthet Keszthely?

1) A Festeticsek örökségét

Keszthely és a térség rengeteget köszönhet a Festetics családnak, különösképp Festetics Györgynek. Nevükhöz köthető a Hévízi Tófürdő, a Balaton legnagyobb vitorlásának (Phoenix) a megépítése, a Fenyves Allé telepítése, a Helikoni Ünnepségek útnak indítása, a kastély megépítése és felvirágoztatása a tekintélyes könyvtárral együtt és természetesen a Georgikon, Európa első rendszeres felsőfokú mezőgazdasági képzőhelye. Ebből a több száz éves és felbecsülhetetlen értékű örökségből dobná most ki a Fidesz az egyetemet.

2) Sok munkahelyet

Az egyetem a város egyik legnagyobb munkáltatója. Nemcsak kiváló mérnökök és tudományos munkatársak dolgoznak itt, hanem rengeteg háttérember, akiknek a napi munkája éppoly értékes és fontos. És mivel Keszthelyen és a térségben kevés a munkahely, így családok százainak a megélhetése kerülne hirtelen veszélybe.

3) Többféle szintű képzést

Mert a Georgikonon már nem csak mezőgazdasági oktatás folyik. Idegenforgalmi (turizmus-vendéglátás), természetvédelmi mérnöki, növény- és talajvédelmi, valamint szőlész-borász szakképzés is folyik az egyetem falai között még sok más mellett. E szakemberekről pedig nemcsak az egyetem, hanem a nyugat-dunántúli és balatoni térségünk is lemondhat az itteni szaktudást szintúgy hasznosító Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal - ezen belül kiemelten a Kis-Balatonnal - együtt.

4) Nagyon sok képzett fiatalt

Több felmérés és számos helyi lakos véleménye szerint is Keszthely egy öregedő település. Az egyetem mindig is megtöltötte kreatív és életvidám fiatalsággal a várost, több messziről érkező diák pedig tanulmányai után a városban talált második otthonra és végleges lakhelyre. Az egyetem oktatóinak nagy része is így került ide.

5) Uniós pénzeket

Amiket közvetlenül az egyetem kaphatna meg az itt zajló tudományos kutatásokra, képzésekre, fejlesztésekre. (Például legutóbb egy bioinnovációs kutató- és szolgáltatóközpontot adtak át az egyetemen nem kevés uniós forrásból.) (Az elmúlt 5 évben több mint 1 milliárd forintot nyert el különféle pályázatokon az egyetem.) Mindezek közvetve a várost és a térséget is erősítik, gyarapítják, valamint öregbítik hírnevét szakmai és tudományos körökben is, és nemcsak itthon, hanem a nemzetközi porondon is. De egy telephely nemigen számíthat jelentős uniós forrásokra és komoly kutatómunkákra.

6) Gazdag hagyományokat

A sárgulás nemcsak egy szép gazdász hagyomány és ünnepsége a búcsúzó végzősöknek, hanem turisztikai látványosság is a városban. De ide lehet és kell is sorolni az egyetemi diáknapokat, a Gazdász Maratont, a Bexi-bulikat, amik mind-mind hozzátettek Keszthely kulturális sokszínűségéhez, régi és büszke hagyományaihoz az elmúlt évtizedekben.

7) Neves és kiváló szakembereket

A cserszegi fűszeres neve összeforrt a szőlőnemesítő Bakonyi Károllyal (a fenti képen ő látható), Karcsi bácsi neve pedig a Georgikonnal. De hozzá hasonlóan több Európa-szinten is kiváló szaktekintély oktatott, kutatott az egyetemen, például Asbóth János vagy Manninger Gusztáv Adolf.

A Magyar Nemzet információi szerint január 6-án Palkovics László felsőoktatási államtitkár személyesen tárgyal majd a Pannon Egyetem és a Georgikon vezetőivel az intézmény sorsáról. A fentiekből is látszik, sokkal több múlik a Georgikon kiherélésén, mintsem azt a helyi fideszes potentátok láttatni szeretnék. Ezért sem lehet telephellyé zülleszteni egy patinás város 220 éves egyetemét.

Szerinted a 7 közül melyikkel veszítené a legtöbbet Keszthely? Esetleg mással? Szavazz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molnartibor.blog.hu/api/trackback/id/tr8712098277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2017.01.06. 06:20:56

Nagy baromdág lenne, de a mostani házassága se jó.

SJobs 2017.01.06. 07:41:07

39 egyetemunk van kb. Mar epp itt volt az ideje

fénycsepp 2017.01.06. 09:01:06

Nem gond, van ott Tecsó, 2 Lidl es Aldi, no meg Interspar. Keszthely szep kisváros, de csak két nap ereig.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.01.06. 09:35:36

a georgikon ma is egy masik egyetem "telephelye", a neve is pannon egyetem georgikon kar. esetleg erdemes lett volna leirni, hogy mit izgatja a helyi fiatalokat pl az, hogy a veszpremi rektor a fonok vagy a godolloi, vagy hogyan befolyasolja ez a helyi hagyomanyokat. enelkul ez csak egy felszines, mondvacsinalt jajgatas.

molnartibor.egyutt 2017.01.06. 10:11:57

@droid_: Kar és telephely közt azért lényeges különbség van. Annak idején a Kaposvárrsal, majd Veszprémmel való integrációt is nehezen élték meg sokan, de a jelenlegi helyzetben Veszprém korrekten kiáll a Georgikon karként való megmaradása (és ezzel együtt értelemszerűen a Pannon Egyetem egysége) mellett.

gigabursch 2017.01.06. 10:16:03

@SJobs:
A 3/4-e mg mindig főiskola valójában, hiába ad MSC képzést.

Az orrba-szájba nyomot SZIF (nekem az is marad) még mindig a főiskolaiságot árasztja magából.
S így lesz ez még vagy két évtizeden keresztül.

Ugyanakkor volt pár főiskola, ami már rég egyetem volt, mégis főiskola név állt neki jobban pl: (Színművészeti, Képzőművészeti)

konrada 2017.01.06. 10:25:08

@droid_:
...ja, hogy csak kicserélik a fejlécet és Veszprém helyett Gödöllön lesz a rektor meg a kancellária??
Akkor viszont egyértelmű a válasz:
Más miatt. ...de arról meg nem írt a blog.

konrada 2017.01.06. 10:28:08

@molnartibor.egyutt:
De arról meg nem írt a blogoló sem, hogy telephely lesz-e, vagy kar saját dékánnal és az irodájával.
Ha terlephely úgy valóban, de valószinűbb, hogy a távolság, és az összetettség miatt megmarad karként....

gigabursch 2017.01.06. 11:15:52

@konrada:
Épp most volt fent több állásportálon, hogy Keszthelyre dékánt keresnek.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.01.06. 11:21:55

@molnartibor.egyutt: igen, ezt a lenyeges kulonbseget hianyolom a posztbol, kulonos tekintettel a felsoroltakra, pl mit erdekli ez a helyi fiatalt es hogyan befolyasolja ez a hagyomanyokat, stb.

NoOne 2017.01.06. 13:45:35

A telephelyeknek az érdekérvényesítés lehetősége koránt sem olyan mint egy karé vagy egy önálló intézményé. Az éves költségvetés már évek óta névleges, az intézmények megkapják, aztán mindig jön az elvonás 20-30-40! százalék. Vajon ez hol fog jobban meglátszani? Ott, ahol a rektor van, vagy egy telephelyen? A cikkben leírtak nagy része csak figyelemfelkeltés jellegű inkább, de van alapja. Tegyük fel, hogy van azonos képzés a székhelyen -- jelen esetben pl. majd Gödöllön -- és tegyük fel, hogy a oda jelentkezők létszáma kicsi vagy csökken, bármikor mondhatják majd, hogy Keszthely fenntartása sokba kerül, felesleges, mindenki tanuljon Gödöllőn. Volt már ilyen, és a tűzhöz közeliek érdekérvényesítő képessége általában jobb hatásfokú, mint a "végeké".

konrada 2017.01.06. 13:59:05

@NoOne:
...persze volt ilyen, de Keszthely és Gödöllő nem ugyanaz a vonzáskörzet.
...s az egyetemek nem úgy vannak támogatva, hogy magukat kisebbítsék.

...s mint már írták, a Georgikon már régóta kar, nem egyetem, azaz attól, hogy Veszprém helyett Gödöllő lesz a felettes, nem kell jelentse azt, hogy beszántják....

NoOne 2017.01.06. 22:07:02

@konrada: A legrosszabb "forgatókönyvet" vettem figyelembe: nem biztos, hogy ha a SZIE-hez kerül, akkor is kar marad - pont ettől paráznak Keszthelyen, annál is inkább, a PE-vel szemben a SZIE-nek van Gazdasági, agrár- és egészségtudományi kara -- békési, gyulai és szarvasi kampusszal. További gond, hogy Keszthelyen nemigen van MSc képzés. A vonzáskörzetet meg felejtsd el, ha csökken a hallgatói létszám, nehogy azt hidd, hogy majd Gödöllőn szüntetnek meg állásokat. Simán közölhetik, hogy a kevés jelentkező miatt a "kihelyezett" képzést nincs módjukban indítani, aki meg akarja kezdeni a képzést, az lesz szíves Gödöllőn tenni azt. Mivel a fő vonzáskörzetnek számító Dunántúlon Bp-re egyszerűbb eljutni mint Keszthelyre, még csak nem is várható nagy tiltakozás, talán Somogy, Zala és Vas megyék kivételével.
süti beállítások módosítása