Egy független forradalmár gondolatai

Molnár Tibor blogja

Molnár Tibor blogja

Mégis telephellyé zülleszthetik a Georgikont

A kormány új agráregyeteme miatt munkahelyek szűnhetnek meg Keszthelyen

2017. március 23. - molnartibor.egyutt

Sem az elmúlt évek biztató számai, sem a Keszthelyen zajló szakmai munka, sem pedig a Georgikon 220 éves múltja nem érdekli az Orbán-kormányt. Még Manninger Jenő és Zala megyei fideszes országgyűlési képviselőtársai lobbiereje(?) is nullának bizonyult a Georgikonért való küzdelemben. Ha létrejön az új agráregyetem, az nemcsak a diákok és az uniós pályázati lehetőségek elvesztését, hanem sok, akár több száz munkahely megszűnését is eredményezheti Keszthelyen.

mt-blog-georgikon2_1.png

A január óta tartó mély csendet törte meg egy újabb sajtóhír, mely szerint egyre valószínűbb, hogy Keszthely elveszíti önállóságát és a gödöllői egyetem vidéki campusa, kvázi telephelye lesz. Az új agrártudományi egyetem központja Budapesten lenne, ehhez csatolnák a keszthelyi mellett a kaposvári, a kecskeméti, a nyíregyházi és a gyöngyösi agrárkarokat is.

Hiába tartották példaértékűnek még az Emberi Erőforrások Minisztériumában is a Keszthelyen zajló munkát a korábbi integráció és gazdaságos működés terén, a kormány hajthatatlan, és jóformán lenullázna egy 220 éves történelmi múlttal rendelkező intézményt.

Ráadásul Keszthellyel ellentétben a lényegesen szerényebb szakmai és történelmi súllyal bíró Hódmezővásárhely megtarthatná agráregyetemét. Persze mindezeknél többet nyom a latban Lázár János, a korábbi polgármester, mostani Miniszterelnökséget vezető miniszter személye, aki úgy tűnik, sikeresebben lobbizott, mint az a Manninger Jenő, akinek szakmailag magasan elismert rokona tanított a Georgikon falai között.

December közepén nyílt levélben fordultam Manninger Jenőhöz, hogy mint a térség kormánypárti országgyűlési képviselője álljon az ügy mellé, segítsen megtartani a Georgikon autonómiáját. Flegma válaszában jelezte, foglalkozik a térség szempontjából fontos üggyel. Az eredményből úgy tűnik, vagy nem foglalkozott ezzel eléggé, vagy mégsem tartja fontosnak a nagy múltú egyetemet.

Maga a város is sokat veszíthet, ha vidéki telephellyé züllesztik a Georgikont. Szétvernék a híres és egyedülálló Festetics-örökséget, a 220 éves egyetem Európa első agrár-felsőoktatási intézménye volt. Sok, akár több száz munkahely szűnhetne meg, amivel családok százai kerülnének veszélybe, de eltűnnének a fiatalok is az amúgy is egyre öregedő városból. (Hogy még mi minden tűnhet el a városból a Georgikonnal együtt, itt lehet olvasni.)

Ugyanakkor nagyon is megalapozottnak tűnnek azok a sajtóhírek is, miszerint erre a döntésre várhatóan csak a 2018-as országgyűlési választások után kerül majd sor, mert ez súlyos, szavazatokban mérhető veszteséget is jelentene Keszthelyen a Fidesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://molnartibor.blog.hu/api/trackback/id/tr3511833749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása