Egy független forradalmár gondolatai

Molnár Tibor blogja

Molnár Tibor blogja

Az ellopott legenda

2017. április 01. - molnartibor.egyutt

Egyszer volt, hol nem volt egy magyarosított nevű vagány sváb srác, aki a külvárosi grundokon, rongylabdával gyakorolva tett szert utánozhatatlan technikára, majd bajnok és majdnem világbajnok lett. Két klubban játszott és érte el világraszóló sikereit, mégis egy harmadik viseli a nevét, melyhez sportemberként semmi köze nem volt. Gyakran bántak vele méltatlanul életében és halála után is ez történt örökségével. Puskás Ferenc, a valaha volt legjobb magyar focista ma lenne 90 éves.

Nem lehet venni, legendát nem lehet venni!

Mindenki stróman, Felcsúton mindenki stróman!

Névrablók! Névrablók!

(kispesti szurkolók rigmusai a közelmúltból)

mt-blog-puskas2.png

Hároméves koromban vitt el először édesapám a kispesti szentélybe (1987 óta: Bozsik-stadion), ahol azóta számos meccset tekintettem meg, bár vidékre költözésem miatt jóval kevesebbet, mint amennyit szerettem volna. Számomra Détári, Pisont, Illés és Bárányos voltak a legendás 10-esek, azonban apám elbeszéléseiből és a rongyosra olvasott focitörténeti könyvekből (Legenda és valóság, Szikrázó cipők, Aranycsapat) tudtam, hogy Kocsis Lajos és Tichy voltak a korábbi évtizedek játékmesterei és gólfelelősei, minden honvédos csillag és magyar labdarúgó közül pedig Puskás Ferenc volt a legnagyobb. Koromnál fogva játszani csak filmfelvételeken láthattam, de viszonyítási alapként kimondva-kimondatlanul mindig jelen volt a magyar futball egyre ínségesebb évtizedeiben. Valamikor 1998 tavaszán egy Honvéd-Debrecen meccs előtt volt szerencsém találkozni és kezet szorítani vele, még autogramot is adott, melyet annyira féltve őrzök, hogy most meg sem találtam.

Kispest-szurkolóként (vagy Honvéd-drukkerként, ahogy jobban tetszik) különösen bánt, hogy Puskás Ferenc nevét az Orbán Viktor által létrehozott felcsúti futballcsapat és akadémia bitorolja birtokolja a sportújságíróból udvaronccá vált, sőt újabban Puskás-ügyi nagykövetté kinevezett Szöllősi György hathatós közreműködésével. Ezzel az érzéssel nem vagyok egyedül. Napjainkban nem a Fradi vagy az Újpest a legkevésbé kedvelt rivális a kispesti tábor számára, hanem a Felcsút és a Videoton, egyértelműen a Vezérhez való kötődésük és ebből eredő hátszelük miatt. Természesen más csapatok jóérzésű drukkerei sem nézik jó szemmel a fideszes focibirodalom zászlóshajóit - beleértve a Nemzet Csapatának szurkolóit is, akik nehezen viselik a kubatovizálást -, a tradíciók nélkül a semmiből létrehozott hűbéri bandériumokról (Mezőkövesd, Kisvárda) nem is beszélve. A Puskás név kisajátítása viszont olyan égbekiáltó igazságtalanság, melyet még a legkeményebb fehérvári ultrák sem vitatnak, Felcsút-drukkerekről “pedig, mivelhogy nincsenek, semmi emlékezet ne legyen”. (A Vezér és pénztárosa ebben az esetben Frankenstein kétes értékű szerepét játsszák el, Szöllősi "FourFourTwo Pogácsa" György tevékenységét pedig Egri Viktor foglalja össze gyönyörűen nyílt levelében, melyet a legmegbízhatóbb Honvéd-ügyi hírforrás, a Csakblog idéz.)

Kíváncsi vagyok, hogy Öcsi bácsi, ha tiszta tudattal megérte volna 90. születésnapját, mit szólna, ha mondjuk a Sándor Károly Akadémia Balatonakarattyán működne Matolcsy György egyik alapítványának felügyelete alatt, Hidegkuti Nándor nevét a mezőkövesdi aréna viselné (Deutsch Tamás Twitter-bejegyzése valószínűleg idézhetetlen lenne), a Fradi-drukkereknek pedig megtiltanák, hogy Albert Flórián nevét hordozó molinókat függesszenek ki a szakonyfalui oroszlánbarlangban, mivel a hozzá kapcsolódó jogok felett Rogán Antal rendelkezik a családdal kötött megállapodás alapján. Valószínűleg a maga szókimondó stílusában tenné helyre a világ elszabott rendjét.

Lényegtelen, hogy milyen jogi és üzleti konstrukcióban került a Puskás név Felcsútra, nem ott van a helye. Egy országgal odébb és négy évtizeddel ezelőtt már volt rá példa, hogy a helyi diktátor stadiont építtetett szülőfalujába az odavarázsolt első osztályú csapat számára. Az FC Olt Scornicești sikertörténete Ceaușescu bukásával szomorú véget ért, ma már kecskék legelnek a lepusztult arénában. Az adófizetők pénzéből épült felcsúti létesítménynek nem kívánok ilyen sorsot: államosítása után a telki edzőközponthoz hasonló funkciót tölthetne be, esetleg valóban üzleti alapon működő új tulajdonoshoz kerülhetne. Felcsúton vagy valamelyik közeli településen pedig inkább Váradi András nevét viselje valamilyen intézmény vagy közterület.

Miközben ezeket a sorokat gépelem, fél szemmel Öcsi bácsi igazi csapata és az FTC mérkőzését nézem, ahol a sokat kritizált George F. Hemingway által üzleti alapon irányított, éppen ezért a sajátos magyar futballviszonyok között nem túl gazdagnak számító Honvéd éppen most szerezte meg második gólját állami milliárdokkal kitömött riválisa ellen. Honvéd-drukkerként tudom, milyen érzés a hatalom sokak által utált csapatáért szorítani és átéltem szeretett klubomnak a 90-es évek végétől pár évvel ezelőttig tartó csődközeli mélyrepülését is. A rezsim bukása után mindenképpen szükséges a sportfinanszírozás új, egészségesebb alapokra való helyezése, a politikai alapon való kivételezés lehetőségének megszüntetése.

A jegyzőkönyv kedvéért: Puskás Ferenc 90. születésnapján, a Budapest Honvéd-Ferencvárosi Torna Club labdarúgó mérkőzésen sem a Puskás-ügyi nagykövet, sem a futballszerető miniszterelnök nem tette tiszteletét a Bozsik-stadionban. Ez jól mutatja a jelenlegi hatalom viszonyát Puskás eredeti csapatához, még akkor is, ha Szijjártó Péter időnként feltűnik Hemingway klubtulajdonos mellett a kispesti VIP-páholyban.

A tavalyi Európa-bajnokság kapcsán bebizonyosodott, hogy a labdarúgás még mindig a legnagyobb tömegeket megmozgató sportág hazánkban, ráadásul még a részsikereknek is hatalmas, mostanában divatos kifejezéssel élve a "pozitív nemzettudatot" erősítő hatása van (a szurkolók egy részének politikailag inkorrekt megnyilvánulásait nem elfelejtve). A kenyér és a cirkusz arányán viszont érdemes változtatni, ha egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb és sikeresebb nemzetet szeretnénk építeni.

Egyébként pedig az a véleményem, hogy Puskás helye Kispesten van, vissza kell adni ellopott legendáját annak a közösségnek, amelyből elindult és amely igazán ápolni tudja emlékét - az őt karrierje második felében befogadó Real Madriddal együttműködve. Ha az Orbán-rezsim bukása után sor kerül majd az igazságtételre és kártalanításra, a magam részéről mindent meg fogok tenni azért, hogy ez így legyen.

Csak a Kispest! Puskás, Kispest, Hungary! Nyugodjon békében, Öcsi bácsi!

(A mai meccset 2:1-re a Honvéd nyerte.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molnartibor.blog.hu/api/trackback/id/tr8812394039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Coligny 2017.04.02. 23:01:57

Mindamellett, hogy hánynom kell Orbántól és az egész felcsúti jelenségtől, azt azért meg kell jegyeznem, hogy kispestiként hátszelet emlegetni több, mint megmosolyogtató.

Duplaxiii 2017.04.02. 23:17:20

Miinden tiszteletem Öcsi bácsinak!
De évek óta forog a gyomrom attól, hogy egy másik esüstgenerációt, akik szintén VB döntősök és ezüstérmesek voltak, gyakorlatilag ismeretlenek napjainkban. Értem, hogy ennek a életkor érintettség az oka, a 38-as csapat már nem volt köztünk, míg az 50-es éveké még ma is közöttünk él.
De számomra a régi valódi profik is ugyankkora labdarúgók, mint az Arancsapat tagjai.
Petőfi sem volt az életünk része, mégis ismerjük, tanuljuk, tiszteljük. Hajós Alfrédnak meg egy uszoda állít emléket, de Darnyi a sztár.
(Kapcsoljátok már ki ezt a köcsög facebook felbukkanót!)
Azt tudod, hogy 100 m gyorsúszásban összesen 10 nemzet nyert aranyat? És az amerikaiak mellett csak a magyarok és az ausztálok nyertek háromszor? Őket ismerjük?
Toldi, Sárosi, Zsengellér, Titkos...
Ők is sztárok voltak.
Ahogy Öcsi bácsi is, csak egy más korban.
Ha egyvalakit emelünk ki, azzal a többieket lökjük a feledésbe.
Nem Puskás ellen írtam, hanem a hazai bálványimádó alapmentalitás, a múlt tagadása, elfelejtése zavar.

2017.04.02. 23:18:58

a dezertőr, aki hazajött meghalni - csodálod, hogy teszik a fidesznek?
ja, és szentély meg a templomban van

Kelly és a szexi dög 2017.04.02. 23:23:55

Hehe vettem egy Felcsút sálat :)

molnartibor.egyutt 2017.04.03. 07:01:30

@Coligny: "Honvéd-drukkerként tudom, milyen érzés a hatalom sokak által utált csapatáért szorítani..." Kitértem erre is irasomban.

molnartibor.egyutt 2017.04.03. 07:02:51

@toportyánféreg: Focirajongók körében szokás így hívni az imádott csapat stadionját.

2017.04.03. 07:03:35

Az őrnagy elvtárs, aki Francohoz disszidált. Bocs, én inkább szégyellem magam miatta.

molnartibor.egyutt 2017.04.03. 07:05:26

@toportyánféreg: Csak annyira volt katona, amennyire felcsúti. Az 56-os zűrzavarban való kintmaradását nem nevezném dezertálásnak.

molnartibor.egyutt 2017.04.03. 07:08:21

@Duplaxiii: Jogos az észrevétel, sőt a nagyapám által gyakran emlegetett Orth György is méltatlanul elfeledett, de mégis Puskás neve ismert világszerte. Nem véletlen, hogy a Vezér is fel akarja használni saját legitimációjához.
süti beállítások módosítása