Egy független forradalmár gondolatai

Molnár Tibor blogja

Molnár Tibor blogja

A jövő elkezdődött?

2016. október 16. - molnartibor.egyutt

Egy tüntetésen való részvétel mindig új gondolatokat indít el bennem. Ma a Szabad sajtó útján a szónokokat hallgatva és körülöttem álló polgártársaim reakcióit figyelve feltámadt bennem a remény, hogy a magyar politika mocsarából kikapaszkodva és az ingoványt a jövőben nagy ívben elkerülve végre létrejöhet egy életképes alternatíva, melyre hazánk jövőjét építhetjük.

20161016_152318.jpg

Az elmúlt három év során jó néhány nagyobb és több kisebb, inkább helyi jelentőségű tüntetésen vettem részt. Közös volt mindegyikben az elégedetlenség, ami az utcára vitt és a változás reménye, a változtatni akarás szándéka. A politikai ébredésemet jelentő, Bajnai Gordon visszatérésének helyet adó 2012-es Milla-tüntetést még csak a tévéképernyőn keresztül követtem, de ezután az Együtt tagjaként ott voltam szinte minden jelentős megmozduláson. Tanúja voltam a jól szervezett összefogás-skandálásnak a Műegyetem-rakparton, álltam a hideg szélben az időjárás miatt félig lefújt és félresikerült március 15-i megemlékezésen a Petőfi-szobornál, 2014 sötét őszén helyi fiatalokkal együtt szerveztem a keszthelyi netadó-ellenes tüntetést és szenvedtem a minden pártot egy kalap alá vevő civil álszeméremtől, szónokoltam a korrupció ellen Festetics gróf szobránál, majd mint öntudatos pedagógus a szakadó esőben bőrig áztam a semmiért a Kossuth téren. Egyedül a Várkert Bazárnál tartott idei február végi tüntetésnél éreztem ugyanazt, amit a mai napon is: volt értelme és érdemi hozadéka annak, hogy az utcára szólítottuk az embereket.

Mai tüntetésünket azonban jóval többre értékelem, mint az eddigieket. Teszem ezt annak ellenére, hogy voltak már jobb beszédek, erősebb közönségreakciók és nagyobb létszámú rendezvények. Hogy miért, azt megpróbálom öt pontban összefoglalni.

1. Az időjárás

A kellemes őszi idővel óriási szerencsénk volt, hiszen az ezt megelőző napokban szakadt az eső, ma délutánra viszont felszakadozott a felhőzet és némi napsütésben is részünk lehetett.

2. A résztvevők létszáma, a tömeg összetétele és hangulata

A jóval több mint tízezer résztvevő az európai Magyarországot jelenítette meg. A tömegben ugyan szép számmal voltak pártaktivisták, mégis a hazájukért aggódó, véleményükért kiálló, szervezetten nem politizáló polgárok voltak többségben. Többen gyermekükkel, kutyájukkal érkeztek. Akármerre fordultam, mindenhol mosolygós, biztató arcokat láttam annak ellenére, hogy a nyilvánvaló elégedetlenség hozta a Szabad sajtó útjára ekkora létszámban az embereket. Idősek, középkorúak és fiatalok körülbelül hasonló arányban voltak jelen, békés egyetértésben. Dühös reakciókat csak a rezsim bűneinek és főbűnöseinek említése váltott ki füttyszó  és skandálás formájában. A beszédeket kifejezetten érdeklődve hallgatták.

20161016_155058.jpg

3. A szervezés

A Együtt központi stábja, valamint a nagy számban jelen levő aktivisták minden elismerést megérdemelnek. Nekik köszönhetően gördülékenyen zajlott a rendezvény, minden lényeges ponton jelen voltak és rengeteg helikopteres "Repüljenek" matricát osztottak ki. Mi Vajda Zolival kézi megafonnal (népies nevén bömbivel) "felfegyverkezve" járkáltunk a tömegben és igyekeztük skandálásra bírni az embereket (Helikopter! Helikopter!), ráadásul Zoli humoros kommentárjai általános derültséget váltottak ki mindenhol.

4. A szónokok

Számomra telitalálat volt a szónokok kiválasztása, hiszen a puccsszerűen megszüntetett Népszabadság újságírója, Hargitai Miklós mellett három olyan vezető ellenzéki politikus lépett színpadra, akik személyükben és tevékenységükben egyaránt hitelesek: Jávor Benedek, Hadházy Ákos és Juhász Péter. Berkecz Balázs barátom mai blogbejegyzésében és a HVG tudósításában minden lényegeset leírtak a beszédekről, sőt azok videó formájában is megtekinthetőek, ezért én csak személyes benyomásaim ismertetésére szorítkozom. Bár minden szónok fontos és mozgósító erejű gondolatokat fogalmazott meg, Juhi több éves rutinja megmutatkozott, mivel egyedül ő tudott kellő erővel és dinamikával az egybegyűltekhez szólni. Természetesen ez nem csökkenti a többiek érdemeit sem és nagyon örülök annak, hogy együtt láthattam, hallhattam őket.

5. A tüntetés üzenete

Orbán Viktor és a nevével fémjelzett rezsim számára aggodalomra adhat okot, hogy megjelent egy olyan életképes alternatíva, melyet nem lehet az "elmúltnyócév" hibáival hitelteleníteni, mivel nincs köze a féltudású posztszocialista elithez és a lejárt szavatosságú politikai termékekhez. A működőképes, élhető és szerethető Magyarország megvalósítható ígérete számos, a politikától elfordult vagy eddig választani nem tudó, hazáját ésszel szerető honfitársunk számára lehet vonzó. A 2018-as választás sikerének kulcsát a megújulás erői jelentik: az új pártok, a civil mozgalmakból kiemelkedő politikai szereplők és a régi pártok hiteles, a hazáért valóban tenni akaró politikusai.

Együtt sikerülni fog.

-----------------------------------

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

A bejegyzés trackback címe:

https://molnartibor.blog.hu/api/trackback/id/tr9311814071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.17. 12:38:07

"megjelent egy olyan életképes alternatíva"

Kell egy karizmatikus vezető, mert a birkák azután mennek.

Jakab.gipsz 2016.10.17. 12:57:56

Hip-hip, hajrá és megleszünk mentve.

Szalay Miklós 2016.10.17. 13:30:38

Hát ugye a remény, na az hal meg utoljára. Gyertek inkább, és olvassatok el a politikáról pár tárgyilagos, kiegyensúlyozott, távolságtartó írást, hátha egyszer sikerül majd tényleg másképp csinálni azt. (Sok érdekes témáról szó van pl: az érdekek hatalma, ideológiák, baloldal-jobboldal, demokrácia és diktatúra, politikai konfliktusok, stb...):

egyvilag.hu/temak.shtml#politika1

(A felső sorokat nézzétek a kép tetején. Az írások doc és pdf formátumban tölthetők le. Ezek egyébként egy nagyobb mű darabjai, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Jolka40 2016.10.17. 14:33:11

@fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya: Akkor választások már ne is legyenek? Mert minek, ha úgyis a Fidesz nyeri? Ezt akarod?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.10.17. 14:57:48

@bircaman maxval szerkesztő: Itt senkinek nem lesz 2 millió szavazata, aki nem Orbán.

GallaiG 2016.10.17. 16:00:34

@N. Barbie:
"Másrészt még ha igaz is a 10 ezres szám (nem)"
Tényleg nem, ugyanis többen voltak. Amúgy érdekelne, hogy egy hozzád hasonló szerint 2016. március 15-én mennyien voltak az Orbán-ellenes tüntetésen a Kossuth téren (+akik a környező utcákban álltak, ugyanis nem fértek be erre a "picike" térre).

na4 2016.10.17. 16:20:22

Mennyi ráérő ember van Magyarorsdzágon !

Netuddki. 2016.10.17. 16:47:10

@na4: Te nagyon unatkozol úgy látom, hogy ráérsz ilyeneket irogatni.

Willkommenskultur 2016.10.17. 17:07:28

rákattintottam a hatásvadász cím miatt, láttam hogy együtt

na bazmeg, itt a jövő, gecc

fáj az igazság? 2016.10.17. 18:41:15

Jaa, hogy a sajtószabadságért hisztizők egyike azonnal cenzúrázza a nem vele egyet értő hozzászólást. :DD Annyira de annyira jellemző ballibáéknál. :) Azt már meg se kérdezem miért repültem, nem vagyok kiváncsi a szánalmas magyarázkodásra, illetve esélyesebb, hogy inkább a nagy csendre. :DD
Na ilyenek az önjelölt áldemokraták. :)

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.10.19. 01:47:10

@fáj az igazság?: a sajtószabadságot egyáltalán nem veszélyezteti a fideszes trollok, vagy a Bircaman-féle bérkommentelők kitörlése. Valójában hazudsz, amikor azt mondod, hogy az egyet nem értőket cenzúrázzák, mert nem őket cenzúrázzák, hanem
- a penetráns stílusban megnyilvánulókat, akik lealjasítják a beszélgetéseket
- a fidesz bérkommentelőit, akik nem valódi kommentelők , hanem a propaganda üzeneteit akarják mindenhol elhelyezni.

A kommentelés moderálása amúgy nem a hagyományos sajtószabadság, hanem a web2-es véleményformálás, közösségi gondolkozás-fejlesztés, gondolat-formálás témakörébe tartozik. Ha így nézed, máris érthető, hogy a silány/aljas hangvételű kommenteket miért érdemes moderálni. A moderálás ebből a szemszögből a blog, különösen a kommentfolyam, a web2-es tartalom minőség emelésének alapvető eszköze tud lenni.

Maga a cenzúra szó használata is könnyen csúsztatás, és jellegzetesen szándékos félreértelmezése lehet a történetnek. Mert cenzúráról csak akkor beszélhetünk, ha a moderálás nem a silány tartalomra, propagandára, hanem az ellenvélemény eltávolítására irányul. Viszont a propaganda és az ellenvélemény megkülönböztetése egyáltalán nem könnyű feladat.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.10.19. 01:59:08

@fáj az igazság?: "sajtószabadságért hisztizők", "ballibák", "áldemokraták" "szánalmas", nem fukarkodsz a finoman szólva is negatív jelzőkkel. Persze azért ezerrel nyomod a jobbunista kettős mércét: ostobán érvelsz, beszólogatsz, hisztizel a sajtószabadságért, miközben valójában az aljas színvonalú kommentek kimoderálását kifogásolod. Ez egy klasszikus jobbunista séma, de kábé eddig működött.
süti beállítások módosítása