Egy független forradalmár gondolatai

Molnár Tibor blogja

Molnár Tibor blogja

A keszthelyi gimnázium után újabb iskola igazgatói kinevezésénél hátrál meg a Fidesz?

2017. július 16. - molnartibor.egyutt

A keszthelyi Vajda János Gimnázium általam nyilvánosságra hozott igazgatóválasztási botránya nyomán Balatonszentgyörgyről is megkerestek, ahol a helyi általános iskolában szintén érdekes körülmények között zajlik az intézményvezető kiválasztása.

mt-blog-bszt-ig_1.png

Amíg a nyári szünet zajlik, országszerte számos iskolában ilyenkor hirdetik ki az igazgató pályázatok eredményét. Mivel az iskolafenntartást az állam gyakorlatilag kivette a helyi közösségek kezéből, nem elég, ha valaki színvonalas pályázatával elnyeri a nevelőtestület, a települési önkormányzat, a szülői szervezet és a diákönkormányzat bizalmát: iskolatípustól függően a területileg illetékes KLIK-tankerület vagy a szakképzési centrum hozza meg a végső döntést. Természetesen a központosított oktatásirányításon keresztül a fideszes hatalomnak számos lehetősége van arra, hogy a számukra megfelelő jelöltet segítsék pozícióba, akár a szavazáson kisebbségbe került nertárs favorizálásával, akár a renitens kockásinges kolléga pályázatának érvénytelenítésével. Nemrég vert fel nagy port a makói gimnáziumot 22 éve közmegelégedésre vezető Rója István ügye, akit Lázár János figyelmeztetése sem tudott eltántorítani a pedagógus tiltakozó mozgalmakban való részvételtől, így pályázatát indoklás nélkül érvénytelenítették.

Keszthelyen meghátrálni látszik a hatalom, köszönhetően a tantestület, a szülők és az ügybe aktívan beleálló helyi ellenzéki politikusok erőteljes fellépésének. Mint ismeretes, elsőként szólaltam meg a Vajda János Gimnázium igazgatóválasztásával kapcsolatban. Manninger Jenő szokásos arrogánsan lekezelő cáfolata mögött minden bizonnyal az a fideszes felsőbb körökből érkező elvárás állhat, miszerint semmiképpen ne legyen balhé Keszthelyen, mivel a nyugat-balatoni várost meg kell őrizni a nyugalom szigetének, hogy az apátiába fullasztott helyi közéletben a jól szervezett, bár idősödő szavazóbázis biztosan szállítsa a következő képviselői mandátumot. Azért ebbe nekünk is lesz némi beleszólásunk...

Balatonszentgyörgyön némileg más a helyzet. Bár az igazgatóválasztással kapcsolatos dokumentumok nem tekinthetőek meg az iskola honlapján (pedig elvileg közzé kéne őket tenni), a hozzám eljuttatott információk alapján az ötéves mandátumának végére érő Navrasics Endre intézményvezető nem kapott többséget a nevelőtestületi szavazáson, sőt a kollégák óriási többsége a másik pályázót, Bencze Beátát támogatta. Ennek ellenére a helyi hírek szerint korántsem biztos, hogy a KLIK siófoki tankerülete a szavazáson győztes pályázót nevezi ki. A pályázatok elbírálása során az egyik munkaközösség kifogásolta azt is, hogy az igazgató korábbi, 2012-es pályázatával szinte teljesen megegyező dokumentumot adott be, melynek tartalma egyébként az Átlátszó szerint több helyen megegyezett más, 2012 előtti sikeres igazgatói pályázatokkal. Kifogásolták felesége, Navrasicsné Kiszling Judit Amanda korábbi alsós munkaközösségvezetői kinevezését és e minőségében végzett tevékenységét is.

A balatonszentgyörgyiek által hozzám eljuttatott panaszokban visszatérő elem volt egy nagyon súlyos állítás, melynek részletes ismertetésétől a várható jogi következmények miatt el kell tekintenem. Legyen elég annyi, hogy egy pedagógus portfólió aláírásáról van szó, amely érdekes körülmények között született meg. Az erről szóló információkat eljuttattam az országos sajtónak.

Legfrissebb értesüléseim szerint a KLIK Balatonszentgyörgyön sem kívánja hatalmi szóval megváltoztatni az igazgatóválasztás legitim és a helyi közösség által elfogadott eredményét. Ha mégis így lesz, számíthatnak az Együtt és a sajtó kiemelt érdeklődésére, akárcsak a keszthelyi gimnázium igazgatói pályázatánál. Az országot ellopó fideszes vezetők és pártkatonák pedig igenis meghátrálásra kényszeríthetőek a polgárok öntudatos fellépésével és a nyilvánosság erejével.

A bejegyzés trackback címe:

https://molnartibor.blog.hu/api/trackback/id/tr7612665873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mh1973 2017.07.16. 14:11:00

Uez megy Szegeden is a nem túl rossz Deákban, vagy épp az algyői ált isk-ban, a mocskos politika be akarja ejtőernyőzni a hitvány embereiket!

akone06 2017.07.16. 14:28:33

A Szinyei Gimit kihagytátok a cikkből!

FredPiszkos 2017.07.16. 21:10:25

A lányom a szegedi Deákba jár, tavaly váltották a régi igazgatót, kicsi lemaradt mhh 1973. Makón a gimnáziumot sikerült 22 év alatt a béka segge alá sülyeszteni, top100-ból országos utolsó 10-be került.

mh1973 2017.07.16. 22:13:11

@FredPiszkos: vérciki, hogy érintettként sem tudod mi a szituáció a lányod sulijában...

akone06 2017.07.16. 23:39:18

@FredPiszkos: idén is váltják ne aggódj

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.07.17. 10:12:00

Egy kis buzdító népdal:

Diri don't go!
Diridongó!
:)

kvadrillio 2017.07.17. 11:06:30

Nwűemsokára meglincselik orb ánt.

KisGenyo 2017.07.17. 12:47:36

Baján az Eötvös József Álltalános Iskolában is a nevelőtestület döntésével ellentétesen rak be egy a klik egy (iskola-, de nem párt-) "idegent"...

KisGenyo 2017.07.17. 12:48:33

@KisGenyo: Na mégegyszer, némileg értelmesebben! XD
Baján az Eötvös József Álltalános Iskolában is a nevelőtestület döntésével ellentétesen rak be a klik egy (iskola-, de nem párt-) "idegent"...
süti beállítások módosítása